Het ontstaan

Op de Slimme Belegger wil ik jullie meenemen in mijn wereld van het beleggen.

Deze wereld is ontstaan omdat er op een gegeven moment in mijn leven frustraties de kop op staken ivm interesten die banken aanbieden op het klassieke spaarboekje. Deze zijn om van te huilen en dan spreken we nog niet van devaluatie van kapitaal.

Toen de coronacrisis de kop opstak kreeg ik plots heel wat vrije tijd waar ik niet alleen in kon sporten maar begon ik ook met te lezen , zeer veel te lezen. Tijdens het lezen ontdekte ik dat er verschillende mogelijkheden zijn om je geld te beleggen.

  • Zo kan je naar uw huidige bank gaan en uw geld laten beleggen door hen.
  • Je kan goederen aankopen in de hoop dat deze na verloop van tijd meer waard zijn. Een voorbeeld hiervan is een bouwdoos van Lego. Sommige bouwdozen hebben een specifiek thema en worden in beperkte oplage aangeboden. Denk maar aan de Millennium Falcon van Star Wars .
  • Aankoop van een oldtimer met het oog op een hogere verkoopwaarde in de toekomst. Bij deze kan ik je alvast vertellen dat in de meeste gevallen dit een slecht idee is.
  • Zelf je geld beleggen via een online broker.

Deze website zal vooral gaan over het laatste punt , namelijk het zelf beleggen via een online broker.

Qua beleggen heb ik met de voorgaande drie punten minder goede ervaring. Zo gaan er heel wat beheerskosten in rook op wanneer je je kapitaal laat beleggen door iemand anders , in dit geval de bank. Dit is niet zo verwonderlijk omdat deze instelling onkosten moet maken om je geld te beleggen. Denk maar aan loonkost , huur gebouwen , etc.

Bij beleggen in goederen kom je zoals in mijn geval bij stockage problemen. Uw goederen moeten droog , beschermd tegen UV , etc liggen . Indien dit niet het geval is kunnen deze beschadigd geraken en zal uw investering minder opbrengen dan gedacht.

Aankoop van een oldtimer is prima om van deze wagen te genieten maar door herstellingskosten , slijtage , kans op beschadiging , etc een slechte investering om deze na verloop van tijd te laten renderen.

Schuiven naar boven