Inflatie stijgt naar hoogste niveau in veertig jaar

In januari werden consumptiegoederen en -diensten 7,59 procent duurder dan vorig jaar. Daarmee is dit de hoogste inflatie in bijna veertig jaar. In 1983 stond de inflatie op 7,90 procent. In december stond het cijfer nog op 5,71 procent.

Paul D’Hoore vergelijkt het inflatieprobleem met een virus. “Het is heel moeilijk weg te krijgen als het er is”, zegt hij. “De klassieke methode om inflatie op te lossen is rentestijgingen.” Als de Centrale Bank beslist om de rente te verhogen, dan wordt lenen duurder. “Dat maakt het voor iedereen duurder om te lenen, om iets te kopen. Dus dan denk je twee keer na en ga je misschien niet lenen”, stelt D’Hoore. Op die manier zou de vraag naar de producten moeten dalen en zullen ook de prijzen dalen.

De Europese Centrale Bank zal in het jaar 2022 geen rentestijgingen doorvoeren, daar zit volgens D’Hoore het grote probleem. “De inflatie blijft verhogen en we gebruiken het klassieke wapen niet, dat belooft niet veel goeds.” Lees meer

Inflatie stijgt naar hoogste niveau in veertig jaar

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven